Mijn diensten

Wat kan je verwachten van kraamzorg? Wat houdt het precies in? Op deze pagina komt u daar meer over te weten.

De kraamtijd omvat de eerste 8 dagen na de bevalling. Om moeder en kind in deze periode de beste start te geven worden moeder en kindje bijgestaan in deze periode door een kraamverzorgende. De Vorstelijke Wieg levert deze deskundige zorg, afgestemd op jouw wensen. Hoe de zorg eruit ziet, kun je in overleg met je kraamverzorgster voor een groot deel zelf bepalen.

In ieder geval behoort de assistentie van de verloskundige of huisarts bij de bevalling bij de taken van een kraamverzorgster. De verloskundige of huisarts bepaalt wanneer de kraamverzorgster gebeld wordt. De kraamverzorgster zal zo snel mogelijk, binnen 1 uur, bij je aanwezig zijn en je ondersteunen.

De 8 dagen na de bevalling zal ik je helpen met het verzorgen van het kindje, het controleren van zijn of haar gezondheid en zal ik helpen in de huishouding. Ik neem ook een weegschaal mee, zodat we het gewicht van jouw kindje heel nauwkeurig kunnen meten.

Voor de bevalling kom ik bij je thuis langs voor een kennismaking (intakegesprek). Zo leren we elkaar kennen en kan je jouw wensen kenbaar maken. Dit intakegesprek vindt doorgaans plaatst ongeveer 8 weken voor de bevalling.

Welke zorg je in ieder geval krijgt

Het basispakket is van toepassing wanneer het kraambed “normaal” verloopt en het kind een goede start maakt. Er zijn geen extra bijzonderheden in het kraamgezin. Het basispakket biedt 49 uur kraamzorg, exclusief partus. Dit komt neer op ongeveer 8 dagen zorg.

Meer of minder zorg

Meer zorg wordt geboden in situaties waarin er iets aan de hand is met de moeder, het kind of de omgeving. In deze situaties wordt de basiskraamzorg uitgebreid. Bijvoorbeeld met extra uren voor verzorging en opvang van huisgenoten en/of ondersteuning bij (of tijdelijk overnemen van) huishoudelijke taken.

Minder zorg komt voor wanneer de toekomstige kraamvrouw en haar partner zelf kiezen voor minder zorg en zelf in staat zijn een aantal activiteiten uit te voeren. Ook in bijzondere omstandigheden – zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname – wordt er minder zorg verleent, bijvoorbeeld omdat het ziekenhuispersoneel deze zorg op zich neemt.

baby-vorstelijkewieg